Najczęściej zadawane pytania

 

  1. Jakie usługi świadczymy?

    Odpowiedź: Świadczymy usługi w zawiązywaniu umów abonamentowych z operatorami telewizji satelitarnej NC+ oraz Cyfrowy Polsat, montażu anten satelitarnych, konwerterów, kabli, oraz szerszą gamą usług instalatorsko/monterskich. Zajmujemy się również sprzedażą akcesoriów satelitarnych typu piloty, konwertery, kable satelitarne, złączki typu F oraz wiele innych.

  2. Jakie koszta ponosi się podczas zawiązywania umowy?

    Odpowiedź: Jednorazowy koszt zawiązania umowy w naszym punkcie wynosi 50 funtów + koszt aktywacji dekodera (zależny od wybranego pakietu oraz dekodera). Wszelkie koszta związane z usługami monterskimi zależne są od rodzaju wykonywanej usługi oraz lokalizacji. Koszt usługi najlepiej ustalić telefonicznie.

  3. Jakie dokumenty wymagane są do zawiązania umowy?

    Odpowiedź: Do zawiązania umowy z NC+ wymagany jest dowód osobisty lub paszport (może być również angielski), do Cyfrowego Polsatu zaś wymagane są 2 dokumenty tożsamości – pierwszym musi być polski dowód osobisty, drugim zaś prawo jazdy (polskie lub angielskie) lub przód karty płatniczej (również polskiej lub angielskiej).

  4. Na czym polega telewizja na kartę?

    Odpowiedź: Dekodery telewizji na kartę są dekoderami własnościowymi. Telewizja na kartę to usługa polegająca na samodzielnym dysponowaniu odbiorem telewizji poprzez wpłaty.
    Brak wpłat owocuje czasowym wyłączeniem sygnału, który w dowolnej chwili można wznowić kolejną wpłatą. Telewizja na kartę oferuje tylko jeden pakiet na dowolne doładowania.
    Pakiet ten posiada około 60 polskich, kodowanych kanałów. Jeżeli klient wyrazi chęć posiadania wyższego pakietu (dowolnego oferowanego przez NC+) na zakupionym dekoderze, istnieje możliwość zawiązania 12-miesięcznej umowy na dane klienta, lub wpłata za 12 miesięcy z góry za określony pakiet. Ceny dekoderów TNK wynoszą 70 funtów za dekoder bez możliwości nagrywania oraz 85 funtów za dekoder z możliwością nagrywania.

  5. Na jak długo zawiązywane są umowy abonamentowe?

    Odpowiedź: W większości przypadków umowy zawiązywane są na 24 miesiące.

  6. Gdzie dokonywane są płatności?

    Odpowiedź: Płatności dokonywane są bezpośrednio do operatora (NC+/Cyfrowy Polsat) na numer konta do wpłat podany na umowie abonenckiej. W przypadku NC+ istnieje również możliwość opłaty na stronie internetowej operatora lub na oficjalnej infolinii.

  7. Czy na dekoder udzielana jest gwarancja?

    Odpowiedź: Tak, gwarancja udzielana jest na cały okres trwania umowy. Wymiana dekodera dokonywana jest na miejscu, w punkcie. Telewizja na kartę posiada 12 miesięcy gwarancji od producenta, jednak jedyną formą gwarancji jest wysyłka takiego dekodera na serwis do Polski. Serwis taki trwa do 2 miesięcy, a na czas oczekiwania klient nie otrzymuje dekodera zastępczego.

  8. Ile kosztuje wymiana dekodera przywiezionego z Polski?

    Odpowiedź: Wymiana dekodera przywiezionego z polski wynosi 50 funtów w przypadku wymiany na ten sam model. W przypadku wymiany na jakiś nowszy dodane będą koszty aktywacji nowego dekodera, w zależności od dekodera.

  9. W jaki sposób można doładowywać telewizję na kartę?

    Odpowiedź: Telewizję na kartę można doładowywać u nas osobiście, płacąc gotówką, lub telefonicznie kartą płatniczą.

  10. Jaki jest czas oczekiwania na instalację telewizji satelitarnej?

    Odpowiedź: Czas oczekiwania zależny jest od natężenia prac w danym okresie czasowym, z reguły jednak nie przekracza on 2-3 dni. Zawsze staramy dostosować się do potrzeb klienta.

[ zamknij ]
Związku z ciężarem pracy Zająca Wielkanocnego w dniach
28. i 29. marca nasze punkty będą nieczynne.

Życzymy wszystkim Udanych i Wesołych Świąt!